Laatste Update: 8-2-2014: familie Wouda(ook familie Heukels)16-2-2014: familie Vlaanderen, met dank aan Marry Luken en Robert Kraan!

De index staat steeds onder de families.

 

Mijn naam is Siebertus (Bert) Hemrika (17-4-1948, Amsterdam)  en ik onderzoek sinds enige jaren de bovengenoemde families. De familie Hemrica heeft zijn oorsprong in Friesland. Hemrik is een plaats in Friesland en “a” betekent “van”. De eerste die de naam Hemrica voerde was Sytse Lefferts Hemrica uit ongeveer 1654 en die had banden met Hemrik. Misschien was hij wel één van de actiefste Hemrica’s: 17 kinderen bij drie vrouwen! Een goede start voor een nageslacht. De onderzochte families zijn vooral te vinden in Friesland en Noord-Holland (o.a. Amsterdam), maar ook in Canada.

 

Mijn onderzoek draag ik op aan mijn tante: Anneke Verheul-Hemrika die in de Tweede Wereldoorlog een onvoorstelbare moed toonde en op latere leeftijd als verwerkingsproces de gedichtenbundel “Een klein monument”schreef. Daarin een ontroerend gedicht voor mijn vader, die in 1984 veel te jong overleed. De geschiedenis herhaalt zich: in de achttiende eeuw was er een dichteres met de naam Anna Hemrica.

 

De naam Hemrika is erbij gekomen, omdat ambtenaren van de Burgerlijke Stand zich verschreven en familieleden het zo maar lieten. Hemrica en Hemrika komen nu naast elkaar voor en alle nu nog levende mensen met die namen horen bij de familie tot en met Canada aan toe.  Rond 1900 trokken er een paar naar Amsterdam in de hoop op betere omstandigheden. Al in de achttiende eeuw zag je Hemrica’s in Schermerhorn, Purmerend en Kwadijk. De vaders van die families waren gereformeerde predikanten. Nederlands Hervormd is de geloofsbasis van de vroegere familieleden.

 

Er zijn er een paar die de naam Hemrica in 1811 aannemen, maar die horen dus niet bij de familie. Die takken heb ik wel onderzocht, vooral de tak van Sytse Piers Hemrica (neemt in 1811 de naam aan)  in 1732 geboren in Hemrik en in 1817 overleden in Lippenhuizen. Er is geen verband en die tak is uitgestorven.

 

Er zijn momenteel nog genoeg raadsels, vooral wat betreft sommige zonen van Sytse Lefferts Hemrica en ook is uitbreiding naar het heden toe altijd welkom. Reacties dus graag via de link “contact”

 

Ik ben schatplichtig aan vele personen, die mij op genealogisch gebied op weg hebben geholpen. Te veel om allemaal te noemen. In ieder geval wil ik alle Hemrica’s en Hemrika’s bedanken die mij uit binnen- en buitenland informatie hebben gestuurd. Wie mij vooral op weg hielp, was Dan Sinema uit Canada, die al wat Hemrica’s in kaart had gebracht. Tenslotte hebben velen in de Yahoogroups van Friesland, Gelderland en Noord-Holland mijn mailtjes om hulp beantwoord en zelfs zaken in archieven nagekeken. In de wereld van de genealogie staat behulpzaamheid hoog in het vaandel!

 

Gebruikte bronnen worden apart vermeld. Uiteraard is veel verzameld via archiefwerk in Amsterdam, Alkmaar, Hoorn, Purmerend, Haarlem, Weesp (N.G.V.), Den Haag en Leeuwarden. Omdat Leeuwarden niet naast de deur is, heb ik veel aktes met de post laten komen. Bij het onderzoek naar de familie Kieft bezocht ik Dieuw Beumer- Kieft (1919) in Grootschermer en Jannetje Bloemendaal-Kieft (1926) in Stompetoren. Zij vertelden veel en leverden foto’s. Han van Raam zorgde later nog voor een welkome aanvulling.

 

Verder zijn er overzichten van aanverwante families: familie Bosch (Gelderland/ Sloten/ Sloterdijk)-een deel van de familie Goede (Landsmeer/ Sloterdijk)- Familie Van den Broek (Gelderland/ Noord-Holland)- familie Helemigh (Buiksloot/ Velsen/ Amsterdam) en de familie Kieft uit Zuid- en Noord-Schermer. Ook nog een deel van de families Zwerver (Friesland) (met dank aan Ab Zwerver en Grieko Enter) en Verheul (Gorinchem).

 

Ook heb ik gegevens van de familie Henneman uit Heemskerk en Bergen. Het leeuwendeel van die tak is echter uitgezocht door Hans Strik en Gerard Kraakman. Te bekijken via Geneanet, waarop Hans Strik ook foto’s heeft gezet. Er is nog een tak in Bergen (zie ook Olga Kroeders) , maar het verband met Heemskerk moet nog worden aangetoond. Bij Hans Strik zie je wel een veronderstelling, die ik steun. Ik heb alleen de afstammelingen vanaf Adrianus Henneman uit 1778 vermeld.

 

Bert Hemrika, maart  2006